lördag 30 januari 2010

Pedagogiskt Centrum geocachar
En solig, kall vinterdag styrde delar av personalen på Pedagogiskt centrum i Södertälje sina åkdons motorhuvar till Nyköping och Naturskolan. Väl framme, välklädda med matsäckar och förväntansfulla blickar möttes vi av Susanne & Lennart, som arbetar på Naturskolan i Nyköping. Vi instruerades och utrustades med varsin GPS, så bar det av ut i djupsnö under glada utrop och skratt... "-Hitåt, kompassen visar hitåt!" , -"Hur många meter är det kvar till cachen?", -"Vad kul det här är!".

Tanken med vårt besök att att lära oss handgreppen med hur det går till att cacha, hur man lägger egna banor, hur man lägger in waypoints i GPS:en, vad man kan göra under en geocach hike, att få tankar om hur vi kan använda tekniken i skolan & varför vi bör använda geocaching i skolan.

Många tankar föddes & processer startades. För några av oss var det något helt nytt, för andra var det ingen nyhet - men lika väl fantastiskt kul!

I Södertälje är det Naturskolan & e-mentorerna på Pedagogiskt centrum som kommer att driva GPS:s projekt i en nära framtid. Vi behöver samla ihop oss och tänka ut hur. Jag upplever att vi alla har mängder av ideer, det gäller bara att forma dem & gå vidare. Den enda skola som arbetar med GPS:er i vår kommun & som jag har vetskap om i skrivande stund, är Pershagenskolan. Ett lokalt initiativ av en pedagog, som en av e-mentorerna följer med stort intresse.

Personligen är jag e-mentor med specialpedagogisk vinkel på IKT & jag har huvudet fullt av tankar runt måluppfyllelse, inkluderande arbetssätt, livsstilsfrågor, samarbetsövningar, verktyg i vardagen, idrott, språkutveckling i olika språkligadomäner, koncentrationssvårigheter eller möjligheter, eleven som multitasker...allt med koppling till geocaching & GPS:er...

På temat om geocahing fann jag ett You Tube klipp som visar ungefär vad det hela går ut på...men det går att bygga i så många pedagogiska moment i detta - de finns inte med klippet.

torsdag 28 januari 2010

2 olika videos om iPad...

Apple har kommit med en ny medlem i sitt utbud...iPod, iPhone...& nu iPad. Om jag lyssnar av dagens webb brus & viskningar, hör jag helt olika omdömen...så jag söker på You Tube och finner två klipp av olika karaktär, som jag vill dela med mig av. Det ena: 2 grabbar...vem ligger bakom? Jag fick ett leende på läpparna iaf! Den andra ren reklam för nya iPad...är den bra? Är den en surfplatta? Varför, varför, varför ska alla läsplattor vara låsta till bokleverantörer? iPad var väl tänkt som surf-, film-, foto- & spelplatta - kanske inte första hand som en läsplatta. I Syd Svenskan har de skrivit om den under rubriken: Höga krav på ny datorplatta. SvD skriver under rubriken: Apple presenterade iPad. DN Näringsliv skriver att Jobs presenterar den som en billig bärbar dator. Som specialpedagog funderar jag naturligtvis över uppläsningsstöd ... läs mer om iPad här.

Nu till grabbarna...på You Tube......och nu till...hm, reklamen eller informationen eller någon form av övertygande...eller är surfplattan så bra som videons personer vill framställa den?

måndag 25 januari 2010

Är Sociala medier en modefluga eller...

Är sociala medier en modefluga eller ej...presentationen är inte på något sätt ny, men den går att fundera runt en aning... det har flera personer gjort, bland dem Steve Clayton som bloggar som Geek in Disguise - precis som Mr Clayton undrar jag om statistiken i videon stämmer - se efter själv...

Introduktion till Story Bird

Det händer att jag blir oerhört glad och det blev jag när jag såg Marie Linders YouTube introduktionsvideo till Story Bird - kollaborativ storytelling för familjer & vänner. Titta på videon & tänk till, det kan bli en riktig hit att skriva tillsammans och bjuda in elevernas familjer att delta i arbetet eller låta elevgrupper skriva tillsammans & bjuda in vänortsklasser att skriva tillsammans...

lördag 23 januari 2010

Omvärldsbevakning - viktigt för lärande organisationerWebben ger stora möjligheter till inspiration och utbyte av idéer som kan skapa en skola som bättre möter framtidens behov. Perspektiven är många och möjligheterna att förändra och förädla skolpraktiken inom räckhåll. Ofta behövs närvaron av en annan slags blick.

Upptäck Pedagogiskt centrums Omvärldsbevakning >

torsdag 21 januari 2010

The Greeneration.se


Ta del av sajten greeneration.se , där lärare & elever kan få tips om hur man kan skapa en hållbar utveckling i skolan & i undervisning. Det finns en uppsjö av länkar som berör åldrar från förskola upp till gymnasiet. Vem står då bakom sidan? Jo, Miss Green som är pedagog i Haninge.

onsdag 13 januari 2010

Videobrev till en lärare

You are what you share

Jag är vad jag tänker, Du är vad du delar med dig av...ta del av ett tips som trillade in på Twitter idag via John Connell ( @JConnell som twitter identity ) Hur byggs sociala nätverk upp på webben world wide idag? Kanske som ett fågelbo, ett virr varr av bidrag som berör vartannat...Läs även Ideas in Progress by Charles Leadbeater

tisdag 12 januari 2010

Wuala

Kolla upp Wuala - en korsning mellan Dropbox & Mozy...

take a tour at http://www.wuala.com/

Annat sätt att lära?

I det här videoklippet berättar en flicka att the world wide webb (WWW) redan var åtta är gammalt när hon föddes...ett annat barn talar om att det lär sig bättre i grupp än på egen ensam...ett barns slutsats av att vara ett "milleniumbarn" är att de lär sig annorlunda mot hur äldre lär sig...

torsdag 7 januari 2010

Årets julklapp 2010


Jag tror att 2010 är året då läsplattor kommer att utvecklas och bli allt bättre! Råkade idag hitta, för mig, nya läsplattor av en ren slump. Vid en första anblick så kände jag att nu börjar det ske saker på e-boksläsarfronten. BeBook finns i två olika storlekar, 5" och 6". Ryktet säger att en avancerad version är på väg med pekskärm, bakgrundsbelysning och 3G support.
iRiver har jag hittills förknippat med högkvalitativa mp3-spelare. Har läsplattan, som är på 6", lika hög kvalitet så är det bara att gratulera.
BeBook och iRiver har stöd för ljudfiler, t ex mp3, samt bildfiler i både jpeg, bmp, png, gif och tif, utöver rikligt med stöd för olika e-boksformat såsom pdf, mobi, prc, epub, lit, txt, fb2 samt doc, html, rtf, djvu, wol, ppt, mbp, chm,  rar, zip. Man kan lyssna på musik samtidigt som man läser en bok om man skulle vilja det. Övertygad om att vi får se en uppsjö av läsplattor detta år så skulle det inte förvåna mig om Årets julklapp 2010 blir en läsplatta!