lördag 30 januari 2010

Pedagogiskt Centrum geocachar




En solig, kall vinterdag styrde delar av personalen på Pedagogiskt centrum i Södertälje sina åkdons motorhuvar till Nyköping och Naturskolan. Väl framme, välklädda med matsäckar och förväntansfulla blickar möttes vi av Susanne & Lennart, som arbetar på Naturskolan i Nyköping. Vi instruerades och utrustades med varsin GPS, så bar det av ut i djupsnö under glada utrop och skratt... "-Hitåt, kompassen visar hitåt!" , -"Hur många meter är det kvar till cachen?", -"Vad kul det här är!".

Tanken med vårt besök att att lära oss handgreppen med hur det går till att cacha, hur man lägger egna banor, hur man lägger in waypoints i GPS:en, vad man kan göra under en geocach hike, att få tankar om hur vi kan använda tekniken i skolan & varför vi bör använda geocaching i skolan.

Många tankar föddes & processer startades. För några av oss var det något helt nytt, för andra var det ingen nyhet - men lika väl fantastiskt kul!

I Södertälje är det Naturskolan & e-mentorerna på Pedagogiskt centrum som kommer att driva GPS:s projekt i en nära framtid. Vi behöver samla ihop oss och tänka ut hur. Jag upplever att vi alla har mängder av ideer, det gäller bara att forma dem & gå vidare. Den enda skola som arbetar med GPS:er i vår kommun & som jag har vetskap om i skrivande stund, är Pershagenskolan. Ett lokalt initiativ av en pedagog, som en av e-mentorerna följer med stort intresse.

Personligen är jag e-mentor med specialpedagogisk vinkel på IKT & jag har huvudet fullt av tankar runt måluppfyllelse, inkluderande arbetssätt, livsstilsfrågor, samarbetsövningar, verktyg i vardagen, idrott, språkutveckling i olika språkligadomäner, koncentrationssvårigheter eller möjligheter, eleven som multitasker...allt med koppling till geocaching & GPS:er...

På temat om geocahing fann jag ett You Tube klipp som visar ungefär vad det hela går ut på...men det går att bygga i så många pedagogiska moment i detta - de finns inte med klippet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar