onsdag 3 mars 2010

Serendipity som princip i lärandet

Inser allt oftare att vådligt mycket i tillvaron sker av slump. Ett konferensrum på ett gymnasium, en samling böcker som en gång signalerade lärande, men som vid en närmare anblick nu bara tycks stå där av en tillfällighet, eller kanske för att de blivit över. Den grandiosa, lärande planen saknas, eller har försvunnit ut med de människor som en gång ställde böckerna där (vilka var dom?). Tankarna går till Borges Biblioteket i Babel och via idéhistoriska institutionen på Umeå universitet uppenbarar sig en massa spännande frågor riktade till drömmen om det universella biblioteket, men jag lämnar dom (eller ger dom till dig här >)

Så till ordet serendipity (översatt till lyckträff, snilleblixt etcetera gör det sig inte så vi behåller serendipitet) och en övning jag hittar på Facebook när jag ligger sjuk:

Skapa ett skivomslag

1. Gå till en slumpvis vald Wikipediaartikel. http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random Rubriken på artikeln är namnet på ditt band.
2. Gå till ett slumpvis valt citat. http://www.quotationspage.com/random.php3 De sista fyra eller fem orden i det sista citatet på sidan är skivans titel.
3. Gå till Flickrs sida för taggade bilder med CreativeCommons/BY. http://www.flickr.com/creativecommons/by-2.0/tags/ Välj en tagg och sedan den första bild du gillar på sidan som visas.
4. Beskär bilden kvadratiskt och skapa ett skivomslag med dina texter.

Resultatet:



Undrar vad som skulle hända om hälften av alla uppgifter i skolan formulerades utifrån principen serendipity? Eller kanske är det precis just så det är...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar