söndag 29 mars 2009

Smartare med välutvecklat förstaspråk

Jag är glad och stolt över att e-mentorerna samarbetar med Södertäljes modersmålslärare. Under våren 2009 har vi arbetat vidare på konceptet den mobila pedagogen utrustad med dator, högtalare och projektor i en ryggsäck så lätt att konceptet blir bärbart. Att garantera uppkoppling mot internet i alla de rum och skolor där de mobila modersmålslärarna verkar är ytterligare en utmaning. Innan sommarlovet tror jag vi är där med de piloter som just nu är ute.

Via webben kan de digitaliserade modersmålslärarna arbeta språkutvecklande på nya sätt, med nya läromedel och kommunikationsmedel. Efter seminariet med Patrik Hedenius, chefredaktör för Språktidningen under Natur och Kulturs läskongress i fredags hittade jag en spännande artikel som berör just vikten av modersmålsutbildning. I artikeln konstateras föga förvånande att:

"De elever som deltar i modersmålsundervisning får bättre betyg än andra elever - i alla skolämnen"

Ps. Decembernumret från 2008 handlar om arabiskan - nu trea i Sverige. Just nu kan du prenumerera till halva priset och decembernumret från 2008 går fortfarande att beställa

1 kommentar:

  1. Hurra! Någon som ser de dimensioner jag arbetat med i 20 år...

    SvaraRadera