fredag 5 februari 2010

Sajber i skolan ?

Efter att ha läst CS idag på temat "Skolan måste lära sig använda IT" och funderat över om skolan är det allra sista motståndsnästet vad gäller den digitala revolutionen och därmed en form av kunskapsrevolution ... undrar jag om det verkligen är så att skolor som arbetar digitalt endast tillhandahåller teknik???

Efter att ha lyssnat av etern under dagen upplever jag att det här klippet från Färila skola på You Tube kan vara på sin plats...framför allt bör vi lyssna till den kloka projektledaren Rolf Jansson...han menar att katederundervisning där alla ska lära samma sak samtidigt, har administrativa fördelar...han menar att det finns inga pedagogiska skäl till den undervisningsformen. Rolfs synsätt och arbetssätt gynnar individualiseringen av undervisningen. Lyssna & fundera själv!


Klippet hittat via kommenterar på CS´s sajt

2 kommentarer:

  1. Vad jag förstår är ju det här några år sedan? Kan ingen besöka skolan och se vad de gör nu? Hur gick det för eleverna i filmen? Lite Jordbrobarnen liksom?

    SvaraRadera
  2. Det vore helt rätt att göra en uppföljning, håller helt med - jag vet att det är ett bra tag sedan videon gjordes, men frågan är iaf het: vad har datorn för symbolvärde i skolvärlden? Vad är det som gör det så hett i samtal... kunskapsförskjutning...maktförskjutning...kunskapssyn, värdegrundsfrågor, lärstilar, individualisering, vad är kunskap idag?...jag kan komma på många spår som ställer datorn i blickfältet som symbol för ngt helt annat...kaffekoppar & kepsar har väl haft symbolvärde länge på många skolor...kommer datorn att ta den platsen...lördagstankar som kanske borde utvecklas...vart? Eller bara stoppas undan å glömmas bort...

    SvaraRadera