söndag 27 september 2009

Cyberrymdens slavar - den nya nya ekonominI en verkstad utanför Shanghai sitter unga killar och "powerlevlar" rollfigurer åt ett amerikanskt företag som i sin tur säljer rollfigurerna vidare. Dessa verkstäder kallas för Gold farmers eller Game Sweatshops Sammanhanget kan vara lite knepigt att förstå, men går lite förenklat ut på att det ska vara möjligt för en äldre gamer (säg i trettio års åldern) att betala sig fram i en onlinevärld (exempelvis World of Warcraft) som annars kräver oerhört mycket tid för att ge den sorts belöning den äldre gamern är ute efter. Eftersom dessa onlinespel spelas av en sådan oerhörd mängd människor byggs här en ny ny ekonomi upp där mäklarfirmor på internet, så kallade MMORPG Service Companys, kasserar in stora pengar. Se exempelvis http://www.ige.com En sökning på WoW på blocket.se ger en föraning om hur denna värld fungerar...

På Pedagogiskt centrum media (SLISE) finns en oerhört intressant och välgjord dokumentär om fenomenet. Om du har konto är det bara att logga in:

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant dokumentär. Bra att visa med eleverna (även om filmen tyvärr är otextad), för att se att dåliga arbetsförhållanden och global ekonomisk ojämlikhet inte (bara) handlar om gruvor/fabriker, utan om sådant som eleverna faktiskt kan relatera till.

  Jag kan rekommendera Sverker Lindströms bok "Det stora sveket" som inläsningslitteratur för en lärare, som vill jobba mer med Kina/globaliseringens baksidor.

  SvaraRadera
 2. Filmen tar också upp begreppet Mechanical Turk och visar hur Amazon gjort detta till en affärsidé - https://www.mturk.com/mturk/welcome

  SvaraRadera
 3. Nu fungerar textningen i filmen...

  SvaraRadera