fredag 3 april 2009

e-mentorerna goes Habermas

Javisst är det så - e-mentorerna goes Habermas! Vi vill vara i gemenskaper, spela på kommunikativa arenor där de människor vi möter befinner sig, kommunicera med handling som grund...jag undrar just vad den gode Habermas hade ansett om twitter? För visst är det väl ändå på det viset att vi vill ha vårat livsområde där vi interagerar socialt, vi har våra normer och förståelse processer som vi vill kommunicera ut genom göranden som är dynamiska & funktionella idag, som har bäring framåt i tiden som idé? Vår giltighet kan givetvis ifrågasättas av andra. Det kan vi dock pröva med det Habermas kallar för kommunikativ rationallitet: Vi mäter oss med nutida och framtida samhällens sätt att kommunicera på... Här skulle Weber kunna få ta vid med sin idé om samhällets modernisering som universalhistorisk rationalseringsprocess - men det var ju e-mentorerna goes Habermas vi var inne på!

En annan person som "goes Habermas" är president Obama. "That, I think, was probably one of the biggest surprises of the campaign, just how powerfully our message merged with the social networking and the power of Internet”, sa Barack Obama i en Time-intervju efter att han tagit hem nomineringen. Obama finns på flicker, myspace, twitter, facebook, Youtube, digg...
Vad har Obama eller hans administration förstått - det oerhört många unga människor gör dagligen - att ha en ytterligare social arena, att interagera med andra människor i olika samhällsgrupper över hela världen (nu är han där igen Habermas, han med sina kaffestugor där man kunde sitta och samtala).... Nörretranders, dansk vetenskapsjournalist, skrev i en av sin böcker att det är genom sina egna ögon man ska betrakta världen, det är ifrån den positionen man kan börja förstå omvärlden... Hur presenterar skolan den möjligheten för dagens unga med stöd av tidens tillgängliga teknik?
You Tube klippet hittat på Social Media Today . Hur integrerar vi sociala medier i skolan? Nu ger jag mig för ikväll...;-)

1 kommentar:

  1. Spännande - här finns så många trådar att plocka upp att jag inte riktigt vet var jag ska börja... eftersom tiden inte riktigt är med mig... ett hus att städa... och bildäck att byta... men Nörretranders är spännande... och hur de nya sociala medierna trots allt (!?) mest utgör en möjlighet att minska möjligheterna att manipulera... återkommer

    SvaraRadera